woensdag 4 juli 2012

Een tablet: handig maar ook leuk om mee te spelen

Tablets vind je tegenwoordig in alle kleuren en maten. Ze zijn enorm handig om even snel wat op te zoeken maar je kan ze nog voor veel meer gebruiken. Wij zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in de leuke spelletjes die je erop kan spelen. Als je overweegt om een tablet aan te schaffen dan zijn er een aantal zaken waar je moet op letten. Wij zetten alle belangrijke punten even op een rij.

1. De afmetingen van het scherm.
De afmetingen van een scherm worden meestal gegeven in inch. Een 7 inch tablet heeft een scherm met een diagonale afmeting van 7 inch waarbij 1 inch gelijk is aan 2,54 cm. Een 7 inch of kortweg 7” tablet heeft dus een scherm dat diagonaal (van de ene hoek naar de tegenovergestelde hoek) 17,78cm heeft. Voor spelletjes zijn we echter geen voorstander voor een 7” tablet. Wij raden een scherm aan van minstens 9” of groter.
Een ACER Iconia Tab
2. De resolutie van het scherm.
Naast de afmetingen van het scherm is ook de resolutie van zeer groot belang. De resolutie is eigenlijk het aantal beeldpunten dat gebruikt wordt in het scherm. Grotere tablets hebben meestal ook een hogere resolutie maar dit is niet altijd zo. Dus kijk dit zeker na. Voor spelletjes is een resolutie van 1024x768 een aanrader. Dit wil niet zeggen dat je op tablet met een lagere resolutie geen spelletjes kan spelen maar ze gaan minder scherp zijn en sommige spelletjes zullen deze lage resolutie niet volledig ondersteunen en zullen moeilijk of niet te spelen zijn. 


3. Het soort scherm. 
In tablets worden 2 soorten schermen gebruikt. Resistieve en capacitieve schermen. Zonder een ingewikkelde technische uitleg te geven kunnen we je alvast vertellen dat je best kiest voor een tablet met een capacitief scherm. Resisitieve schermen zijn minder nauwkeurig en vaak moet je echt “drukken” opdat de tablet detecteert dat je gedrukt hebt. Bij capacitieve schermen is een lichte aanraking meer dan voldoende. 


4. De processor.
Dit is een van de moeilijkste zaken om te beoordelen. Alvorens een tablet aan te schaffen zoek je best naar een review op internet om te beoordelen of de processor (CPU) geschikt is. Maar als vuistregel kan je aannemen dat Dual Core en een klokfrequentie van minstens 1Ghz een minimum is. 
Een Apple Ipad
5. Het ram geheugen. 
Net zoals een desktop of laptop moet een tablet voldoende werkgeheugen hebben om er vlot mee te kunnen werken. Koop geen tablet met minder dan 512MB ram geheugen. 


6. De opslagruimte voor programma's. (applicaties)
Een te kleine opslagruimte is onhandig. Als je een aantal spelletjes wil installeren dan raden we toch minsten 8GB aan. Kijk ook of de tablet een secure digital of micro secure digital slot heeft voor het toevoegen van opslagruimte. 


7. Het operating systeem. (OS) 
Op tablet wordt vooral Android en het operating systeem van Apple gebruikt (iOS). Kies voor een van deze operating systemen omdat je voor deze 2 het grootste aanbod spelletjes hebt. Andere operating systemen kunnen misschien wel goed zijn maar wij zijn vooral geïnteresseerd in het aantal compatibele spelletjes die we ervoor kunnen vinden. 


8. De batterijduur.
Er is niets dat meer irriteert dan een tablet die voortdurend moet opgeladen worden. Niet dat je een tablet niet kan gebruiken terwijl hij oplaadt maar we willen ook niet de ganse dag naast het stopcontact spelen. Een volledig opgeladen tablet moet voor ons toch minstens 4 a 5 uur op de batterij kunnen werken. Hoe langer hoe beter natuurlijk. 


We zetten alle punten nog even op een rij. 
- scherm : minstens 9”
- resolutie : minsten 1024X768
- capacitief scherm 
- dual core met klokfrequentie groter dan 1Ghz 
- minstens 512MB ram 
- minstens 8GB opslagruimte 
- Android of Apple iOS 
- batterijduur : meer dan 4 uur 


Hopelijk hebben we je een beetje kunnen helpen en is het nu wat gemakkelijker om een tablet te beoordelen. Laat je niet vangen als je een super goedkope tablet in de reclame ziet staan. Een goede tablet koop je niet voor 100 euro. Als je een tablet gekocht hebt en je bent er tevreden mee laat het ons dan zeker weten. Interessant voor andere mensen die op zoek zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten